Smieklu joga


Jau vairākus gadus man bija doma izveidot klubiņu, kurā varētu nākt cilvēki vienkārši smieties. Par cik dzīvoju Itālijā un svešā zemē no sākuma nav viegli izveidot kaut ko jaunu un savu, jo jāsatiek īstie cilvēki un tml, to domu tā arī atliku maliņā. Toreiz man nebija nekādas nojausmas par smieklu jogas eksistenci. Vienkārši likās ļoti skaista ideja – apvienot kopā tos, kas prot smieties dziļi un no visas sirds, ar tiem, kas to neprot vai jau ir aizmirsuši kā to dara. Gribējās, lai tie, kas to prot ar saviem smiekliem aplipina tos, kas to neprot.

Ja godīgi, es pati neprotu smieties dzirkstošus, skaļus un dabiskus smieklus (nu man vismaz tā likās), taču manī vienmēr ir bijusi vēlme to iemācīties. Nezinu kāpēc, biju iedomājusies, ka to var apgūt. Bērnībā taču smējos no visas sirds, un arī kopā ar draugiem, to esmu darījusi no visas sirds. Tātad, kaut kur tie smiekli manī tomēr guļ. Nu, ko jādodas tie atkal meklēt!

Pavisam nesen nejauši netā ieraudzīju vārdu salikumu joga+smiekli (lo yoga della risata), kas mani momentāli caurstrāvoja  kā zibens bulta.  Sāku meklēt, kur to varu apmeklēt, un man par prieku tieši oktobra pirmajos datumos tika rīkots starptautiskais Smieklu jogas treneru apmācības seminārs Milānā, uz kuru man līdzi atbrauca viena no manām jaukajām draudzenītēm, kas arī dzīvo Itālijā. Tā mēs abas ar Lolitu nokļuvām šajā seminārā. Ļoti labi, ka mēs bijām divas latvietes, citādi, ja es būtu viena, itāļi, skatoties kā es cenšos izspiest no sevis nedabiskus smieklus, pilnīgi noteikti uz mani skatītos ar neizpratni un domātu, ka esmu auksta Baltijas jūras ledū sastingusi zivs. Bet redzot, ka mēs tādas esam divas, viņu prāts kļuva mierīgāks, jo saprata, ka tādi reiz ir tie latvieši – daudz noslēgtāki, aizdomīgāki un rāmāki nekā viņi, taču ne mazāk draudzīgi.

Smieklu joga ir radusies 1995.gadā. Tās dibinātājs ir dr. Madan Kataria no Indijas. Sākums bija vienkāršs – viņš sasauca kopā savus 5 draugus publiskajā parkā ar mērķi, stāstot smieklīgus atgadījumus no dzīves, smieties, smieties un smieties. Šī ideja ļoti labi attīstījās un sāka izplatīties straujā tempā, taču drīz vien cilvēku smieklīgie dzīves stāstiņi tika izsmelti. Lai turpinātu smieties viņi sāka viens otru vilkt uz zoba, daži par to smējās, bet daži apvainojās. Klubiņa ideja bija uz izgāšanās robežas un Dr. Madan Kataria saprata, ka šai brīnišķīgajai idejai ir jāatrod kāds risinājums. Viņš palūdza saviem sekotājiem vienu diennakti laika, kuras ietvaros atrada vairākus zinātniskus apstiprinājumus tam, ka cilvēka ķermenis neatšķir dabiskos smieklus no mākslīgajiem. Tā tapa smieklu joga, ko cilvēki praktizē visā pasaulē.

Kāpēc to sauc par jogu?

Tagad pasmejies. Pasmejies dziļi un skaļi! Tu smejies? Smejies, un smejies vēl! Kas smejoties notiek ar tavu elpu?

Lūk, smiekli notiek izelpā, bet lai rastu līdzsvaru starp izelpu un ieelpu smieklu terapijā tiek izmantoti jogas elpošanas vingrinājumi – pranayama elpošana. Tā pati, ko es veicu Kundalini jogas lekcijās. Tātad smieklu joga ir balstīta uz elpošanas vingrinājumiem – pareizu ieelpu un izelpu, kas ir ārkārtīgi svarīgi katram no mums.

Smieklu jogas galvenā ideja ir smiešanās bez motivācijas. Tās ir bezvārdu rotaļas, imitējot bērnus vai reālus pieaugušo kustību elementus, ko pavada imitēti smiekli. Bērns dienā smejas no 300-400 reizēm, kamēr pieaugušais aptuveni 20 reizes. Smieklu joga atver mūsos iekšējo bērnu, to, kas prot smieties pilnīgā trakumā, un to pašu, kurš mums pieaugot ir paklausīgi ielīdis “aizspriedumu būrī”.

Itālijā smieklu joga ir ļoti izplatīta, neskatoties uz to, ka itāļi ikdienā smejas daudz vairāk nekā mēs. Tā tiek organizēta skolās, uzņēmumos, slimnīcās (jo īpaši, kur ir cilvēki ar smagām slimībām), veco ļaužu mājās, kā arī daudzajos Smieklu jogas klubos, kur satiekas visi, kas grib kārtīgi izsmieties pirms vai pēc darba dienas noguruma.

Smiekli uzlādē – vienmēr! Un dara ar mūsu organismu brīnumlietas!

Itāļu valodā ir brīnišķīga Davide Giansoldati grāmata “Ho ho ha ha ha. Vivere meglio con la Yoga della risata” (Ar smieklu jogu kopā jautrāk/labāk). Grāmata ir ļoti pozitīva, katra lappuse liek smaidīt un uztvert dzīvi viegli. Pluss tajā ir brīnišķīgi zīmējumi / vingrinājumi, ko jūs varat veikt kopā ar draugiem, kā arī ir vingrinājumi tiem cilvēkiem, kam labāk patīk smieties vienatnē. Arī tādi cilvēki ir, kā piemēram es! Galvenais ir smieties!

Šis ieraksts tika publicēts PERSONĪBAS IZAUGSMEI ar birkām , , , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

2 Responses to Smieklu joga

  1. Inese saka:

    Olitiņ, Tev noteikti jāuztaisa eksperimenta grupa! Es gribētu pamēģināt! Man pietika ar to vien, ka Tevi satiku – un man jau gribas smaidīt!

    Varbūt, ka Tu varētu palīdzēt ikvienam no mums izveidot ikdienas “vingrojumu” kompleksu 😉 Īpaši rīta stundām, lai pamostos un sagatavotos priecīgai dienai!

    Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.