SARDĪNIJA NESEZONĀ


Capitana pludmale

Pludmale Capitana 10 km no Cagliari. Oktobra beigas.

Rudens un ziemas mēneši ir laiks, kuros latvieši ilgojas pēc saules un domā uz kuru Vidusjūras valstiņu aizlidot noķert saules starus. Sardīnija ir viena no tām vietām, kuru saule apspīd visu gadu un te vienmēr ir silti, arī tad, kad laukā ir ziema, taču, pirms pirkt biļetes jums noteikti būtu jāzina ko jūs gaidāt no sava ceļojuma nesezonā uz salu, kura pasaules mērogā ir slavena ar visskaistākajām, dzidrākajām un tīrākajām pludmalēm (taču vasarā), vareniem kalnu masīviem, sauli vairāk kā 320 dienas gadā, bagātīgām jūras veltēm, labiem ēdieniem, sirsnīgiem cilvēkiem un ļoti īpašu, dziedniecisku auru.

Lai Sardīnija jūsu acīs nepazaudētu savu valdzinājumu, ir vairāki svarīgi priekšnoteikumi, kurus būtu vērts zināt, pirms dodaties uz šo burvīgo saules salu rudens un ziemas mēnešos. Nesezona Sardīnijā sākas no oktobra beigām un ilgst līdz aprīļa vidum. Jūsu ērtībai esmu izveidojusi arī vairākus Ceļojuma maršrutus, no kuriem šobrīd aktuālākais ir „Sardīnija nesezonā”. Lai to iegūtu savā īpašumā rakstiet man uz meilu, cena = 40 euro.

Tipiska ciemata ainiņa

Tipiska ciemata ainiņa nesezonā.

Nesezona nozīmē to, ka vismaz 90% restorāniņi, kafejnīcas, transporta pakalpojumi, visdažādākie tūrisma pakalpojumi: fantastiskās stalaktītu alas, ekskursijas ar kuģīšiem un laivām, akvaparki un tml. – tas viss ir slēgts! Tā vietā parādās ārkārtīgi daudz lēti vilinoši piedāvājumi apartamentiem, viesnīcu cenas ir izdevīgākas kā jebkad, kas protams ir lieliski, taču būšu godīga sakot, ka īsto Sardīniju neieraudzīsiet no viesnīcas numuriņa, ko iegādājāties par vilinošu cenu nesezonai nepiemērotā vietā. Nesezona ir laiks, kurā ļoti būtiski ir zināt īstās vietas nakšņošanai, ēšanai un salas apskatei!

Gadījumi no dzīves: Novembra sākums. Ap 15:00 dienā zvana man apjukušas latviešu sievietes, kas devušās Madalēnas virzienā pabaudīt jūru. „Labdien Olita, – vai šodien ir kāda brīvdiena, ka viss ir ciet, kā tā var būt, ka mēs jau esam nobraukušas vismaz 100 km, bet nekur nevaram paēst un viss ir ciet?” Paskatos pulkstenī, iedomājos par novembra mēnesi un smaidu: „Nē, šodien nav svētku diena, šodien ir 2 novembris. Sardīni jau vismaz pus mēnesi dzīvo nesezonā!” Viņas: „Bet kā tā var būt, ārā ir +30 grādi, cilvēki pat peldas, bet viss ir ciet?!”

Otrs gadījums: Oktoba beigas. Saņemu zvanu no latviešu sievietes, kas ielidojusi ar ģimeni Sardīnijā iepriekšējā vakarā un tādā kā dīvainā apjukumā man lūdz viņiem atrast jaunas naktsmājas, jo tās, kuras esot pasūtījuši caur internetu viņiem galīgi nepatīk, jo atrodas galīgā nesezonā.

Cagliari, Poetto pludmale oktobra beigās

Cagliari, Poetto pludmale oktobra beigās

Trešais gadījums: Ģimene ar nelielu prāmīti aizbrauc uz salu Carloforte, kas vasarā ir ļoti šarmants ciematiņš savas patiešām neaprakstāmi fantastiskās piekrastes dēļ (Isola San Pietro), izkāpj no prāmja un paliek ar vaļā mutēm…, pēc tam man stāstot, ka viss izskatījās kā pamestā kinostudijā un apkārt neviena dzīva dvēsele. (Sardīnijā  daudz ko nosaka dienas stunda, piemēram no plkst 13.00 līdz 16:30 viss ir ciet, jo sardiem tajā laikā ir lielā pusdienu pauze, kurā visi ēd, guļ un mīlējas.)

Ceturtais gadījums: ir cilvēki, kuriem patīk daba,  kalni, klusums, peldes drēgnā ūdenī kailiem un tā sajūta, ka saplūsti ar dabu vienā veselumā. Tie cilvēki vienmēr ir piepildīti un laimīgi pēc ceļojuma pa Sardīniju nesezonā. “Bijām Sardīnijā jau ceturto reizi. Tā ir mūsu atpūtas vieta. Vislabāk mums patīk oktobra beigas un novembra sākums, jo cilvēku pludmalēs ir ļoti maz. Siltajās dienās dzīvojamies pie jūras, vēsākās braucam izzināt salas vēsturi. Jūsu ceļojuma maršruts “7 dienās apkārt Sardīnijai” pa šiem 3 gadiem jau ir nodilis un izceļots daudz.”

Tāda nu ir bella Sardīnija nesezonā. Tā ir kardināli atšķirīga sezonā un nesezonā, liekas, ka cilvēki šeit dzīvo nemitīgās vasaras gaidās. Ja lidojat uz Sardīniju ziemas mēnešos akcents jāliek uz kalniem, dabas parkiem un pilsētām. Esmu par to rakstījusi jau iepriekš, nesezonā lidojiet uz Cagliari – tas ir droši, ka nekļūdīsieties! Kaut arī tā ir Sardīnijas galvaspilsēta, tā nav pielīdzināma nevienai citai Eiropas galvaspilsētai. Tā nav liela, atrodas pie jūras, tajā ir daudz dabas parku, dažādi muzeji un pilsēta nav skaļa, jo Sardīnijā, atšķirībā no Itālijas, šoferi neceļ traci nervozi spiežot auto tauri. Vēl var izvēlēties Oristano vai Olbiju, arī tās ir divas pilsētas, kas atrodas tuvu jūrai, un ir „dzīvīgas” arī nesezonā. Alghero ir izmirusi, jo tā ir tipiska, šarmanta tūristu pilsētiņa. Runā, ka Alghero atdzimst visā krāšņumā uz Ziemassvētkiem un Jauno gadu.

Rezervējot viesnīcu vai apartamentus, der iegaumēt, ka īpaši lētas cenas nesezonā ir tajās Oristano reģionsvietās, kur nekā nav. Piemēram Capo Terra ir zona, kur ir ļoti brīnišķīgas viesnīcas par labām cenām arī vasarā, tomēr nezinātājs to nezina, ka tā ir zona, kur dažus km tālāk pašā krastā atrodas lielākā Naftas pārstrādes rūpnīca Sardīnijā, kas noteikti atbilst visiem EU standartiem un lielu kaitējumu apkārtējai videi nedara, tomēr to vietu nevar pielīdzināt simtiem citu brīnišķīgu pludmaļu pa visu Sardīniju.

Kopsavilkums – tātad nesezonas laikā:

* Ārpus lielākajām pilsētām ~ 90% restorāni un kafejnīcas ir slēgti;
* ~ 70% tūrisma objekti ir slēgti, vai ekskursijas uz tiem ir jāpiesaka iepriekš;
* Apstākļi nav piemēroti, lai peldētos, lai gan latvieši te peldas arī janvārī;
* Trekings kalnos ir aizraujošākā nodarbe, jo nav karsti un viss zaļo;
* Nekur nav iespējams noīrēt laivu, lai dotos jūrā. Ja kādā ostā redzat kādu rušināmies uz savas laivas, varat pieiet klāt un sarunāt, lai jūs pavizina. Var gadīties, ka piekrīt.
* Sabiedriskais transports nav pakārtots tūristu vēlmēm. Nav saiknes starp punktu A, B un C;
* Lielākā daļa viesnīcu ārpus pilsētām ir slēgtas;
* Labāk izvēlieties naktsmītnes lielāko jūras pilsētu tuvumā vai agriturismo, kas atrodas kalnu zonā;

Novembra labumi - mandarīni un granātāboli

Novembra labumi – mandarīni un granātāboli

* No decembra līdz marta beigām ir jūras ežu un austeru sezona. Vairākās vietās gan speciālos parkos, gan ceļa malās tos var iegādāties par labu cenu (abas delikateses ēd gan svaigas, gan gatavotas);
* Šajos mēnešos ir daudzi garšīgi augļi – granātāboli, mandarīni, apelsīni, vīnogas, hurma, bumbieri u.c.;
* Vislietainākais mēnesis ir februāris un marts (bet lietus līst labi ja 7 dienas mēnesī);
* Sardīnijas kalnu augstienē ir arī sniegs un te eksistē pat viens slēpošanas kūrorts, kas vairāk līdzinās parodijai par sniegotajiem kalniem;
* Vidējā gaisa temperatūra oktobrī virs +25, novembrī +22, decembrī +20, janvārī +15, februārī +15, martā +20 grādi.
* Dienvidu krastā (t.i. Cagliari) klimats ir vissiltākais. Atšķirība ar Ziemeļkrastu ir +5 grādi un Dienvidos nav vējains;
* Sardīnija ir ziedoša visos gadalaikos, gan ziemā, gan vasarā un tas ir neaprakstāms skaistums;
* Saule spīd visu gadu un pat visaukstākajos ziemas mēnešos ir jānēsā saules brilles;
* Lidojot uz Sardīniju ņemiet līdzi skaidru naudu, jo te joprojām vislabprātāk norēķinās skaidrā naudā.
* Ja vasarā saku, ka Sardīnijai ar 3 dienām ir par maz, tad nesezonā 3-4 dienas ir pietiekoši.

Pasakainā Cala Cipolla pludmale Chia / novembra sākums

Pasakainā Cala Cipolla pludmale Chia / novembra sākums

Ir divas Sardīnijas – pirmo sauc Vasara Sardīnijā, tā pakļauj savā varā ik vienu pat neko nedarot un ar viņu ir ļoti viegli sadraudzēties. Vasaras liegajos vakaros, tā draudzīgi tev apsēžas blakus, un kopā ar tevi jūsmo par neaprakstā majiem saulrietiem. Viņa nerunā, toties klusumā ļauj tev sajust viņas silto elpu. Vienmēr un Visur, lai kur tu dotos viņa pavada tevi, elpojot ar mīlestību uz tava vaiga, kakla, pieres un tev nekad nebūs auksti nedz sirdī, nedz dvēselē, nedz ķermenim.

Otro sauc Nesezona Sardīnijā, viņa ir kautrīgāka, mazāk komunikabla, maz runā, un izvēlas dzīvot noslēgtu dzīvi. Viņai patīk vientulība, un tieši tāpēc viņa nejaucas citu darīšanās. Tā ļauj, lai katrs pats, neviena netraucēts, dodas turp, kur rāda acis un vada sirds. Kad prombraucot kāpsi iekšā lidmašīnā, viņa tev viegli uzsēdīsies uz pleca, iepūtīs sejā vēju un varbūt pat uz taviem matiem nobirdinās kādu atvadu asaru. Viņai tevi gaidīs atgriežamies vasarā…, jo tikai tad ar viņu var sadraudzēties tā pa īstam un no visas sirds!

P.S. Šī un visu pārējo rakstu autortiesības pieder man, Olitai Supei, ja vēlaties pārpublicēt kādu fragmentu no manas mājas lapas, atsauce uz manu mājas lapu www.bellasardinija.com ir OBLIGĀTA! Lai pārpublicētu visu rakstu, lūdzu sazināties ar mani personīgi, rakstot uz bellasardinija@gmail.com

Sardīnija

Šis ieraksts tika publicēts AKTUĀLI SARDĪNIJĀ, ATSAUKSMES PAR SARDĪNIJU ar birkām , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

9 Responses to SARDĪNIJA NESEZONĀ

  1. karlis saka:

    Mes esam bijusi Sardinija gan vasara, julija menesi, gan februari. Jateic, ka abi celojumi bija loti forsi un pilnigi savadaki. Vasara ka jau vasara, peldies, saulojies, mazak celojam apkart, bet februari riktigi izbraukajam visadas neiedomajamas lietas. Ir taisniba, ka slas leja ir daudz siltaks neka augsa. Mes bijam Algero un Kastelsardo pa ziemu, nu tur bija riktigs vejs un vajadzeja pat salli, bet kad nobraucam uz cagliari tur silti, vejs pus, bet auksti nav.
    Mes abas reizes panemam jusu celojumu marsrutus. Tas atviegloja visu celojuma planosanu. Sieva teica, ka ja brauksim apkart salai sekojot visam, tad nepietiks i pieci gadi.
    Nakosgad atkal busi sardinija, izvelejamies soreiz maiju.
    Paldies par jusu majas lapu. Loti noderiga.
    Karlis un ilzi

    Patīk

  2. Ieva saka:

    Sveiki, vai oktobra beigas ir nesezona?

    Patīk

  3. Valters saka:

    Mēs plānojam lidot šogad tur sagaidīt Jauno gadu? Ko Jūs mums ieteiktu? Kāds laiks tur ir gadu mijā?

    Patīk

    • Olita saka:

      Laiks ir ap +20 grādiem. Cagliari nav pilsēta, kurā notiek kādi īpaši pasākumi saistībā ar Jauno gadu, taču te tāpat ir interesanti. Skatoties uz cik dienām brauksiet uz salu? Ja uz nedēļu, tad pietiks laika arī kārtīgi paceļot.

      Patīk

  4. Ingrīda saka:

    Pievienojos Lāsmai un iesaku doties uz Sardīniju “nesezonā” jo laika apstākļi ir ļoti piemēroti Cagliari pilsētas apskatei, garām pastaigām, kad jūs nenogurdinās saule… Mans ieteikums – noteikti iznomājiet auto – vairāk varēsiet apskatīt brīnumskaisto salu…Rūdītākie noteikti var nopeldēties kādā skaistā, klusā pludmalē, jo ūdens temperatūra janvārī ir līdzīga kā Latvijā aukstā vasaras dienā.Tāpat arī, iespējams kādā vēju neskartā stūrītī sauļoties, tapēc – tiešām brīnumainas bija tur pavadītās 4 dienas no 9. – 13.janvārim. Paldies Olitai par vērtīgu informāciju, kas atrodama šajā lapā. 🙂 Domāju, ka noteikti došos uz Sardīniju atkal.

    Patīk

  5. Lāsma saka:

    Iesaku visiem pasūtīt ceļojuma programmu ” Sardīnija nesezonā”. Ļoti noderēja, galvenokārt novērtējām Olitas personīgos ieteikumus par atvērtajiem restorāniem un apskates objektiem uz salas nesezonā. Olita, tev ir jāuzraksta grāmata par sardīniju, jo pirms braucām uz sardīniju neatradām faktiski nekādu informāciju.

    Patīk

    • Olita saka:

      Lāsma paldies par ieteikumu! Kad atbraucu uz Sardīniju un nezināju cik ilgi te palikšu, es sāku rakstīt grāmatu, gribējās to ātri, ātri uzrakstīt, jo laiks likās skrien tik ātri…, bet tad es te paliku, un tagad saprotu, ka labi vien ir, ka toreiz nesasteidzu lietas. Šobrīd grāmatas materiāls papildinās ar katru dienu, tā ir mainījusi savu formātu un domāju nonāks pie saviem lasītājiem nobriedušāka un vērtīgāka. 🙂 Visam savs laiks.

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.