Kā Itālijā pasūtīt kafiju?


Caffe

Espresso ar Sardīnijas karogu.

Itālija pelnīti tiek uzskatīta par zemi, kur tiek pasniegta vislabākā kafija. Kāds, kas ir pieradis dzert īstu itāļu kafiju un ir iemīlējis to, atrodoties ārpus Itālijas, to neatradīs nevienā citā vietā pasaulē. Itāļi kafiju dzer vismaz 3 reizes dienā. No rīta, pēc pusdienām un pēc vakariņām. Lielākajai daļai no viņiem kafija palīdz aizmigt, nevis kā mums, izdzerot stipru kafiju, mēs mētājamies bezmiegā pa gultu līdz divien naktī. Atrast īstu bārmeni (itāliski barista), kas prot gatavot labu kafiju nav viegli. Visbiežāk katrā no kafejnīcām ir viens vai maksimums divi cilvēki, kas to dara ekselenti, pārējie kā nu kurš – viens labāk, otrs sliktāk.

Mūsu latviešu kafijas dzeršanas paradumi nedaudz, lai neteiktu, ka būtiski, atšķiras no itāļu. Caffe Americano, ko prasa gandrīz 50% ārzemnieku, tai skaitā arī latvieši, priekš itāļiem ir kaut kas perverss, taču nav lielākas “tradēģijas” par pupiņu kafijas uzlējumu, kādu Latvijā mēdzam dzert mājās ik rītu. Viņiem vienkārši līdz apziņai neaiziet – ko vienlaicīgi vienā krūzē dara samaltas pupiņas, cukurs un karsts ūdens !?Kafija dejo

Lai ceļojot pa Itāliju jums nerastos pārpratumi par to, kādu kafiju vēlaties, un kura no tām ir īstā, iepazīstināšu kā sauc katru no kafijas veidiem un izrunu, lai jūs to varat pasūtīt itāliski. Atcerieties, ka itāļiem kafija ir svēta lieta, tāpēc to pasūtot vienmēr lietojiet Per favore (lūdzu) un Grazie (paldies, ko izrunā graci-e) nejauciet ar spāņu valodu un nesakiet Gracias. Bārmeņu aprindās par cilvēka kultūras līmeni spriež pēc tā, kā cilvēks pasūta kafiju. Tie, kas ir labi audzināti pasūta kafiju šādi: Un caffe, per favore, un uzreiz arī pasaka Grazie! Tie, kas ir vidēji audzināti – pasūta kafiju ar Per favore, un kad to pasniedz pasaka Grazie. Un trešais neaudzinātais tips, esot tie, kas pasūta kafiju un nepasaka ne lūdzu, ne paldies. Tāpēc būsim pieklājīgi un pasūtīsim to eleganti vienā īsā teikumā – Un caffe, per favore. Grazie!

1. Un Caffe (un kafe) – tā ir Espresso kafija, ko pasniedz maziņā, līdz pusei piepildītā krūzītē un tā ir ļoti stipra.
2. Caffe lungo (kafe lungo) – tā ir tā pati Espresso kafija, tikai maziņā krūzīte būs gandrīz pilna.
3. Caffe macchiato (kafe makijato) – būs tā pati stiprā Espresso kafija, tikai ar putiņām.
4. Latte macchiato (late makijato) – tas ir silts piens ar vienu Espresso devu. Pasniedz lielā caurspīdīgā glāzē ar vai bez osiņas. Dažkārt to pasniedz dalīti – atsevišķi pienu un kafiju, ko paši pielejat klāt. Citur Itālijā to atpazīst arī kā Caffe latte, bet principā lieto terminu Latte Macchiato.
5. Cappuccino ir Espresso kafija ar uzputotu pienu vidēja lieluma krūzē. Atšķirība starp šim abām kafijām ir tāda, ka pirmajā variantā būs piens ar kafiju, bet otrajā tikai kafija ar putām. Es pati personīgi cappuccino dzeru ļoti reti, jo man kaut kā neprasās ar karotīti ēst putiņas, lai arī tās protams ir garšīgas. Priekšroku dodu latte machiatto – kafijai ar pienu.
6. Caffe Americano (kafe amerikano) – tā ir melnā kafija ar daudz ūdeni vidēja lieluma krūzē. Kā jau minēju, itāļi gatavo šo kafijas veidu, bet nesaprot kā tam būtu jāgaršo, jo gandrīz neviens itālis to nekad mūžā nav pagaršojis.
7. Marocchino (marokino) – ir kakao ar espresso un saputota piena putiņām, ko pasniedz vai nu mazā stikla krūzītē vai vidēja lieluma krūzē.

Kafijas pupiņasBieži ārzemnieki jautā – caffe with milk – kafija ar pienu. Itāļiem nav tāda kafijas veida “kafija ar pienu”, tāpēc jautājot šādi, viņi jums pasniegs kas nu kuram ienāk prātā, vai nu latte machiatto, vai cappuccino vai kaut ko citu – vienvārdsakot kaut ko, bet īsti nezin ko. Kafija ar pienu mūsu izpratnē ir tā pati Latte macchiato (nr.4).

Sardīnijā vislabākā kafija Sardīnijā skaitās Illy un Karalis. Ja redzat vienu no šiem uzrakstiem uz kādas kafejnīcas durvīm vai skatlogā, ziniet, ka šajā vietā jums tiks pasniegta labākā kafija! Un ja vēlaties no Sardīnijas uz mājām aizvest labu kafiju iesaku Illy kafiju, kas ir nopērkama arī Latvijā, bet tur maksā protams dārgāk.

Šis ieraksts tika publicēts INTERESANTI PAR ITĀLIJU ar birkām , , , , , , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

2 Responses to Kā Itālijā pasūtīt kafiju?

  1. Nelda Upnere saka:

    Pat Latvijā jebkurš viesmīlis zina, ka kapučino sastāv no vienas devas espresso kafijas, vienas devas silta piena un viena deva putota piena.

    Patīk

    • Olita saka:

      Nu re, Itālijā cappuccino nebūt negatavo tā kā to zina latvijss viesmīļi. Laba cappuccino pagatavošana ir atkarīga no prasmes uzputot pienu, kura masai ir jākļūst blīvai un krēmīgai un bez jebkādas papildus devas putu. Arī Itālijā bieži pasniedz vienkārši cappuccino nevis labu cappuccino.
      Latvijā nekur vēl neesmu dabūjusi īstu itāļu cappuccino. :)) Te gatavo citādi.

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.